ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

LINKS

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 
13-9-2006 - Η Έριδα, η Δυσνομία και ο 134340 (Πλούτωνας)
 
Μετα το ψήφισμα της 24ης Αυγούστου της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης σχετικά με την ονοματολογία των πλανητών, ο Πλούτωνας, ο 2003UB313 και δυο ακόμη σώματα του ηλιακού συστήματος, έλαβαν θέση στον κατάλογο των αριθμοδοτημένων σωμάτων με καλά προσδιορισμένες τροχιές, τον οποίο διατηρεί το Minor Planet Center.

Ο Πλούτωνας πλέον ονομάζεται ο "νάνος πλανήτης" 134340, και ο 2003UB313 ο 136199. Με την είσοδο του στον κατάλογο ο τελευταίος έλαβε και το επίσημο όνομα Έριδα (απο την ελληνική μυθολογία), και ο δορυφόρος του το όνομα Δυσνομία.
 
Θυμάστε τον 2003 UB313, το σώμα που καλούσαν συχνά από το προσωρινό όνομα, Xena; Στις 29 Ιουλίου ..2005, ανήγγειλε Μichael E. Brown (Caltech) την ανακάλυψη της ομάδας του, του απόμακρου αντικειμένου Kuiper (KBO). Περίπου 75 έτη αφότου ανακάλυψε ο Clyde Tombaugh τον Πλούτωνα, οι αστρονόμοι είχαν βρεί επιτέλους ένα αντικείμενο μεγαλύτερο από το "ένατο πλανήτη."
 
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (iau), το όνομα ενός αντικειμένου, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον τρόπο με τον οποίο είναι ταξινομημένο. Οι πλανήτες ονομάζονται από τους αρχαιοελληνικούς Θεούς, και τα κλασσικά KBOs ονομάζονται από τους Θεούς δημιουργιών.

Μετά από μεγάλη συζήτηση, και αντιπαλότητα, τον περασμένο μήνα η iau έλαβε τελικά την απόφασή και θέσπισε ότι το ηλιακό σύστημα έχει μόνον οκτώ πλανήτες. Ο πλανήτης Πλούτωνας και το 2003 UB313 ήταν τώρα και οι δύο "νάνοι πλανήτες." Και με τους νεοκαθορισμένους ορισμούς , η iau ανήγγειλε το νέο όνομα του απροσδιόριστος νάνου πλανήτη.

Σύμφωνα με την Επιτροπή της iau για την ονοματολογία μικρών-σωμάτων και την ομάδα εργασίας για την ονοματολογία πλανητικών-συστημάτων, ο 2003 UB313 θα έχει τώρα το όνομα Eris (Έριδα) Το όνομα είναι κατάλληλο," λέει ο Μichael E. Brown . Η Έριδα είναι η ελληνική θεά της σύγκρουσης και της ασυμφωνίας. Καθώς λέει η Ελληνική Μυθολογία, η Έριδα προκαλούσε τους πολέμους μεταξύ των άλλων και του Τρωϊκού. Λαμβάνοντας υπόψη την αναταραχή μέσα στην αστρονομική επιστημονική κοινότητα που προκάλεσε η ονομασία του καινούργιου αντικειμένου, το όνομα Έριδα του ταιριάζει πράγματι.

Ο δορυφόρος, της Έριδας ονομάστηκε τώρα Dysnomia (Δυσνομία)), από την κόρη της Θεάς Έριδαςς,
Οι υποεπιτροπές της Iau που ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα υπέρ των δύο ονομάτων (όπως αναφέρει  η εγκύκλιος
8747 της iau), και εκτελεστική Επιτροπή της iau ενέκρινε την απόφαση στις 13-9-2006.
 

ο 134340 (πρώην Πλούτωνας) και ο δορυφόρος του. σε φωτογραφία του Hubble Space Telescope στις 21.2.1994. Ο Πλούτωνας τώρα έχει Νο 134340 αστεροειδούς και ο δορυφόρος του τίποτα.

 

 

η Έριδα και ο δορυφόρος της Δυσνομία.

     
     
     
     

Για κάθε πληροφορία σχετικά με το δικτυακό μας τόπο επικοινωνείστε με το διαχειριστή του webmail[at]astrolesvos[dot]gr

2006