ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

LINKS

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκθεση «Αστροφιλοτελικό Υλικό Από Όλο Τον Κόσμο» στο Ίδρυμα Ευγενίδου
 

Η εξερεύνηση του Διαστήματος,

με όχημα το γραμματόσημο

Ένα πρωτότυπο ταξίδι στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος, με όχημα το γραμματόσημο, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, μέσα από την έκθεση «Αστροφιλοτελικό Υλικό Από Όλο Τον Κόσμο», που διοργανώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου, 13 Σεπτεμβρίου έως 17 Οκτωβρίου 2006, στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων προσφοράς του Ι.Ε. στην ελληνική παιδεία.

Η έκθεση, η οποία φιλοξενείται στο περιστύλιο του 2ου ορόφου, κάτω από το θόλο του παλαιού πλανηταρίου, βασίζεται σε σπάνιο υλικό από τη συλλογή του φιλοτελιστή και συλλέκτη κου Κλέωνα Διονυσάτου. Πρόκειται για μια από τις πλουσιότερες και πλέον ολοκληρωμένες θεματικές συλλογές του είδους της στον κόσμο, την οποία ο συλλέκτης δημιούργησε από το 1957 έως το 2003. Η συλλογή παρακολουθεί την έκδοση του αστροφιλοτελικού υλικού από 330 χώρες και απαρτίζεται από περισσότερα από 10.000 γραμματόσημα! Η συλλογή, εκτός από γραμματόσημα με ή χωρίς οδόντωση, περιλαμβάνει ακόμη φεγιέ, φακέλους πρώτης ημέρας κυκλοφορίας (Φ.Π.Η.Κ) και ειδικές επετειακές σφραγίδες. Μικρά τμήματα της συλλογής του κ.Κ.Διονυσάτου έχουν συχνά ταξιδέψει και βραβευτεί σε σχετικές διεθνείς εκθέσεις, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που το υλικό παρουσιάζεται σχεδόν στο σύνολό του.

Η ίδια η συλλογή αποτελεί έναν πολιτισμικό χάρτη: πάνω σε κάθε γραμματόσημο ο επισκέπτης ανακαλύπτει στοιχεία από την ιδιαίτερη «προσωπικότητα» κάθε χώρας του πλανήτη μας, την εικαστική αντίληψη μέσα από την οποία κατανοήθηκε και εκφράστηκε η σχέση του ανθρώπου με το διάστημα. Στα γραμματόσημα της συλλογής βρίσκονται τα αποτυπώματα της ιστορίας των περασμένων δεκαετιών, από την πρώτη αποστολή του Ρωσικού Sputnik 1 το 1957, έως και τη μοιραία αποστολή του Columbia το 2003.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, με τη διοργάνωση της έκθεσης «Αστροφιλοτελικό Υλικό Από Όλο Τον Κόσμο» δεν προσφέρει μόνον ένα μοναδικό υλικό μελέτης για φιλοτελιστές, αλλά ταυτόχρονα ξεναγεί κάθε επισκέπτη με ευχάριστο και κατανοητό τρόπο σε έναν μαγευτικό κόσμο, αυτό της διαστημικής έρευνας και της κατάκτησης του Διαστήματος.

Το υλικό είναι οργανωμένο σε μεγάλες θεματικές ενότητες, με τίτλους όπως: Η.Π.Α., ΡΩΣΙΑ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ (Ε.S.A.): Πρόγραμμα Αriane, ΚΙΝΑ, ΙΑΠΩΝΙΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ ΑΠΌ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΤΟΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ: 1991, ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΩΝ, ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ, ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΙΚΗΣ, ΦΑΚΕΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (Φ.Π.Η.Κ.), ΚΟΙΝΟΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΜΕΝΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ. Επίσης, η έκθεση περιλαμβάνει τις δύο βραβευμένες συλλογές «ΔΙΑΣΤΗΜΑ-Βραβευμένη Φιλοτελική Συλλογή», «Η.Π.Α.: Πρόγραμμα ?Απόλλων?-Βραβευμένη Αστροφιλοτελική Συλλογή».

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης
Δευτέρα και Τρίτη 11.00-14.30, Τετάρτη έως Κυριακή 11.00-20.30
Ίδρυμα Ευγενίδου, Περιστύλιο 2ου,
Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο (είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

Πληροφορίες: Τηλέφωνα: 210 9469600 και 210 9469670.

     
     
     
     

Για κάθε πληροφορία σχετικά με το δικτυακό μας τόπο επικοινωνείστε με το διαχειριστή του webmail[at]astrolesvos[dot]gr

2006