ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

LINKS

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

2009 - ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Με απόφασή της η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IUA) όρισε το 2009 σαν παγκόσμιο έτος αστρονομίας, με αφορμή τα 400 χρόνια της παρατήρησης του ουρανού με τηλεσκόπιο από τον Γαλιλαίο.

Το διεθνές έτος αστρονομίας το 2009 (IYA2009) θα είναι ένας παγκόσμιος γιορτασμός της αστρονομίας και των συνεισφορών της στην κοινωνία και τον πολιτισμό, που υποκινεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον όχι μόνο για την αστρονομία, αλλά για την επιστήμη γενικά, με ένα ιδιαίτερη έμφαση προς τους νέους. Το IYA2009 σηματοδοτεί το μνημειώδες άλμα προς τα εμπρός που ακολούθησε την πρώτη χρήση του τηλεσκοπίου από το Γαλιλαίο, για τις αστρονομικές παρατηρήσεις, και απεικονίζει την αστρονομία ως ειρηνική παγκόσμια επιστημονική προσπάθεια που ενώνει τους αστρονόμους σε μια διεθνή, πολυπολιτισμική οικογένεια των επιστημόνων που εργάζονται μαζί για να βρουν τις απαντήσεις σε μερικά από τα πιό θεμελιώδη ζητήματα που η ανθρωπότητα υποβάλει πάντα.
 

Το IYA2009 είναι, πρώτα απ' όλα, μια δραστηριότητα για τους πολίτες του πλανήτη Γη. Στοχεύει να μεταδώσει τον ενθουσιασμό της προσωπικής ανακάλυψης, την ευχαρίστηση της εξάπλωσης της θεμελιώδους γνώσης για τον κόσμο και τη θέση μας σε αυτόν και την αξία του επιστημονικού πολιτισμού.
 

Η μεγάλη πλειοψηφία των δραστηριοτήτων του IYA2009 θα πραγματοποιηθεί σε διάφορα επίπεδα: τοπικά, περιφερειακά και εθνικά. Διάφορες χώρες έχουν διαμορφώσει ήδη τους εθνικούς κόμβους για να προετοιμάσουν τις δραστηριότητες για το 2009. Αυτοί οι κόμβοι είναι συνεργασίες μεταξύ των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αστρονόμων, των επιστημονικών κέντρων και κέντρων διάδοσης της επιστήμης.

Στο διεθνές επίπεδο η διεθνής αστρονομική ένωση (iau) θα διαδραματίσει έναν ηγετικό καταλυτικό και συντονιστικό ρόλο.  Ενώ η iau θα οργανώσει ένα μικρό αριθμό αληθινά παγκόσμιων ή διεθνών γεγονότων όπως οι εκδηλώσεις έναρξης και λήξης, οι κύριες δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν σε εθνικό επίπεδο και θα συντονιστούν από τους εθνικούς κόμβους του IYA2009 σε στενή επαφή με την iau.


Το IYA2009 είναι ακόμα στην πρόωρη φάση προγραμματισμού του, αλλά διάφορες πολύ συναρπαστικές ιδέες έχουν υποβληθεί ήδη:
 

Φέρτε την αστρονομία στους πολίτες του πλανήτη Γη. Επιτρέψτε σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να κοιτάξουν μέσω ενός τηλεσκοπίου από την οργάνωση χιλιάδων εκδηλώσεων "αστρονομίας πεζοδρομίων", την ανάμειξη των ερασιτεχνικών αστρονόμων και των επαγγελματιών, καθώς επίσης και τα πλανητάρια και τα δημόσια παρατηρητήρια. Επίσης τα μεγάλα επαγγελματικά παρατηρητήρια θα μπορούσαν να είναι ανοικτά στο κοινό.

24 Ώρες της αστρονομίας: Ένα εικοσιτετράωρο γεγονός, έθεσε ενδεχομένως για να συμπέσει με τη XXVII γενική συνέλευση της iau και συμπεριλαμβανομένων 24 ωρών ζωντανού webcasts, παρατηρώντας τα γεγονότα και άλλες δραστηριότητες. Ακόμα μια φορά ένας βασικός στόχος θα ήταν να κατορθωθεί όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να κοιτάξουν μέσω ενός τηλεσκοπίου, και να δουν τί είδε ο Γαλιλαίος - τα τέσσερα φεγγάρια του Γαλιλαίου γύρω από Δία. Αυτό να συμπέσει με μια "εκδήλωση σκοτεινού ουρανού" με μια ελεγχόμενη μείωση του φωτισμού πόλεων σε ένα κύμα του σκοταδιού σε όλη την υδρόγειο για να βελτιώσει την πληροφόρηση ότι ο σκοτεινός ουρανός είναι ένας μεγαλοπρεπής, αλλά συχνά αγνοημένος, πολιτιστικός πόρος για την όλη ανθρωπότητα (ζητήματα προστασίας και ασφάλειας εξετάζονται).
 

Ένας σφαιρικός ιστοχώρος αστρονομίας. Χτίστε και διατηρήστε έναν ιστοχώρο που συνδέει όλους τους εθνικούς κόμβους για το IYA2009, τα γεγονότα και τους βασικούς ανθρώπους, και τις εκθέσεις με το κοινό, σχετικά με τις πιό πρόσφατες αστρονομικές ανακαλύψεις σε 2009,

Αστρονικά Blogs: Αστρονόμοι με παγκόσμιες αναφορές σχετικά με τις καθημερινές δραστηριότητές τους καθώς ζουν το διεθνές έτος αστρονομίας. Διεθνή δίκτυα: Προωθήστε και διευκολύνετε τη δημιουργία των διεθνών δικτύων για να ενθαρρύνετε μια σφαιρική εκτίμηση του ρόλου και της αξίας της αστρονομίας ως ενοποιητική δραστηριότητα για την ανθρωπότητα.

 

Σαν σημείο αναφοράς [Single Point of Contact-SPoC] για τον Ελληνικό κόμβο του γιορτασμού ΙΥΑ2009, δίνεται ο καθηγητής του τμήματος Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Καποδιστειακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, κ. Παύλος Λασκαρίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Αστρονομία


Η 2η συνάντηση για το ΙΥΑ2009 θα γίνει από 2 μέχρι και 4 Μάρτη 2007 στο European Southern Observatory Headquarters (ESO) στο Garching (κοντά στο Μόναχο) της Γερμανίας.

Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Friday, March 2 (IAU IYA2009 Working Group only)
14:00 Start of Meeting
18:00 End of Meeting

Saturday, March 3 (all Single Points of Contact)
9:00 Welcome (Ian Robson)
9:10 Introductions (All)
9:20 Status of UN approval for IYA (Claus Madsen)
9:40 IAU IYA Organization – Roles of Exec WG and SPoC (Ian Robson)
10:00 Funding approaches (Ian Corbett)
10:30 Break
11:00 Plans for IAU IYA Website (Lars Lindberg Christensen) - Clearinghouse for activities - Section for each country
11:30 Opening and Closing Ceremonies (Dennis Crabtree) - Presentation of initial ideas - Other ideas and discussion
12:00 Global Events Coordinated/Led by the IAU (Dennis Crabtree) - Presentation of initial ideas - Other ideas and discussion
12:30 Lunch
14:00 National and Local Events (All) - Presentation of initial ideas (Lars Lindberg Christensen) - Other ideas and discussion (Presentations by National SPoCs)
15:45 Break
16:00 National and Local Events – Continued (All) - Other ideas and discussion (Presentations by National SPoCs)
17:30 End of Day
19:30 Dinner

Sunday, March 4
09:00 Continuation of National and Local Events (All) - Other ideas and discussion (Presentations by National SPoCs)
10:45 Break
11:15 Communicating Astronomy with Public 2007 (Lars Lindberg Christensen)
11:30 The Next Steps: Planning for 2009 (Catherine Cesarsky)
12:30 Lunch
14:30 Planning for 2009 - Continued
15:30 Next meeting, AOB
16:00 End of Meeting


 

 

 

 

     
     
     
     

Για κάθε πληροφορία σχετικά με το δικτυακό μας τόπο επικοινωνείστε με το διαχειριστή του webmail[at]astrolesvos[dot]gr

2006