ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

LINKS

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Η ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΣΕΛΗΝΗΣ 3-4 ΜΑΡΤΗ 2007

Η ολική έκλειψη της σελήνης που θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή (3-4 Μάρτη 2007) είναι η πρώτη δύο συνολικών σεληνιακών εκλείψεων για το 2007 αλλά είναι μοναδική δεδομένου ότι θα είναι εν μέρει ορατή από κάθε ήπειρο σε όλο τον κόσμο – μόνον η περιοχή των νησιών του Ειρηνικού δεν θα έχει την ευκαιρία να δει την έκλειψη αυτή. Η έκλειψη εμφανίζεται 3,2 ημέρες πριν από το απόγειο και 1,9 ημέρες μετά από την απόκρυψη του Κρόνου από τη Σελήνη (βόρεια και Ανατολική Ευρώπη). Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, το φεγγάρι θα βρίσκεται νότια του αστερισμού του Λέοντα (Leo), περίπου 13ο ανατολικά από τον Regulus, (αστέρι 1,3 μεγέθους που ονομάζεται στους καταλόγους σαν Alpha Leo). Οι ώρες των σημαντικότερων φάσεων της έκλειψης παρατίθενται παρακάτω σε ώρα Ελλάδας.

ΦΑΣΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΩΡΑ  ΑΖΙΜΟΥΘΙΟ ΥΨΟΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΓΗ(ΧΛΜ)
Είσοδος σελήνης σε παρασκιά 22:16:29 130ο 45ο 397.910
Η μερική έκλειψη αρχίζει 23:20:04 156ο 53ο 397.534
Η συνολική έκλειψη αρχίζει 24:43:49 187ο 55ο 397.550
Μέγιστη έκλειψη 01:20:56     397.709
Τέλος ολικής έκλειψης 01:58:01 215ο 50ο 397.969
Τέλος μερικής έκλειψης 03:11:46 236ο 40ο 398.751
Έξοδος σελήνης από παρασκιά 02:23:44 252ο 27ο 399.853

Η φαινόμενη διάμετρος στο μέγιστο της έκλειψης: 30΄05΄΄

Το φαινόμενο μέγεθος στο μέγιστο της έκλειψης: -12,65 mag.

 

Η πορεία του φεγγαριού μέσω των γήινων σκιών, ένας χάρτης που επεξηγεί την παγκόσμια παρατήρηση του γεγονότος και μια παρουσίαση animation παρουσιάζουν το φαινόμενο παρακάτω :

 

 

Η ολική αυτή έκλειψη βρίσκεται στον κύκλο 123 Saros. Ο κύκλος Saros 123 καλύπτει εκλείψεις από την 16.08.1087 μέχρι και την 19.10.2385 καλύπτοντας ένα διάστημα 1298,17 χρόνων. Ο κύκλος αυτός περιλαμβάνει 73 ολικές εκλείψεις σελήνης.

 

Στη στιγμή της μέγιστης έκλειψης το φεγγάρι θα βρεθεί στο αποκορύφωμα για τους παρατηρητές στη Νιγηρία και το Καμερούν. Γενικά αναμένουμε μεγάλη παραλλαγή στη φωτεινότητα των σκιών. Αρχικά η σελήνη θα σκιαστεί και θα αρχίσει να σκοτεινιάζει στο νότιο τμήμα της. Στη διάρκεια του μέγιστου του φαινομένου της έκλειψης ίσως την διακρίνουμε φωτεινότερη προς το βόρειο χείλος της.

 

Να σημειώσουμε ότι το πόσο φωτεινή ή σκοτεινή θα είναι κάθε έκλειψη σελήνης, υπολογίζεται από την κλίμακα Danjon. Η εμφάνιση του φεγγαριού κατά τη διάρκεια μιας συνολικής σεληνιακής έκλειψης μπορεί να ποικίλει πάρα πολύ από μια έκλειψη στην επόμενη. Προφανώς, η γεωμετρία της πορείας του φεγγαριού μέσω της γήινης σκιάς διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο. Προφανής είναι η επίδραση που έχει η γήινη ατμόσφαιρα στις συνολικές εκλείψεις. Αν και η φυσική μάζα της γης εμποδίζει όλο το άμεσο φως του ήλιου από τη σκιά της, η ατμόσφαιρα του πλανήτη διαθλά μερικές από τις ακτίνες του ήλιου στη σκιά. Η γήινη ατμόσφαιρα περιέχει ποικίλα ποσά ύδατος (σύννεφα, υδρονέφωση, υδρόπτώση) και στερεών μορίων (μετεωρική σκόνη, οργανικά συντρίμμια, ηφαιστειακή τέφρα). Αυτά τα υλικά είναι σημαντικά φίλτρα και μειώνουν το φως του ήλιου προτού να διαθλαστεί η σκιά. Παραδείγματος χάριν, οι μεγάλες ή συχνές ηφαιστειακές εκρήξεις που πετούν τις τεράστιες ποσότητες τέφρας στην ατμόσφαιρα ακολουθούνται συχνά από πολύ σκοτεινές, κόκκινες εκλείψεις για αρκετά έτη.

Ο Γάλλος αστρονόμος Andre-Louis Danjon πρότεινε μια χρήσιμη κλίμακα πέντε σημείων για την αξιολόγηση της οπτικών εμφάνισης και της φωτεινότητας του φεγγαριού κατά τη διάρκεια των συνολικών σεληνιακών εκλείψεων. Οι τιμές L για τις διάφορες φωτεινότητες καθορίζονται ως εξής:

 

L=0 πολύ σκοτεινή έκλειψη. (Φεγγάρι σχεδόν αόρατο)

L=1 σκοτεινή έκλειψη, γκρίζος ή καφετής χρωματισμόw (λεπτομέρειες διακριτές μόνο με δυσκολία)

L=2 βαθιά κόκκινη ή σκουριά-χρωματισμένη έκλειψη (πολύ σκοτεινή κεντρική σκιά, ενώ η εξωτερική σκιά είναι σχετικά φωτεινή)

L=3 κεραμιδί-κόκκινη έκλειψη (η σκιά έχει συνήθως ένα φωτεινό ή κίτρινο πλαίσιο)

L=4 πολύ φωτεινή χαλκός-κόκκινη ή πορτοκαλιά έκλειψη (η σκιά έχει ένα γαλαζωπό, πολύ φωτεινό πλαίσιο)

 

Κατά τη διάρκεια του μέγιστου της έκλειψης, οι ανοιξιάτικοι αστερισμοί θα βρίσκονται σε πολύ καλή θέση για παρατήρηση. Έτσι διάφορα φωτεινά αστέρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις συγκρίσεις μεγέθους. Ο Στάχυς (Spica)  με φαινόμενο μέγεθος (MV) + 0,98 είναι 40ο  νοτιοανατολικά του σκιασμένου φεγγαριού, ενώ ο Αρκτούρος (Arcturus) με MV -0,05) θα βρίσκεται 49ο  στα βορειοανατολικά. Το αστέρι Alphard ή άλφα Υάδων με MV + 1,99 θα είναι 28ο  στο νοτιοδυτικά και ο Προκύονας (Procyon) με MV -0,05 θα βρίσκεται 50ο στη δύση. Ο Κρόνος (Saturn) λάμπει με μέγεθος + 0,8 στις 24ο  στα βορειοδυτικά του φεγγαριού κοντά στα δυτικά σύνορα του Λέοντα (Leo).

 

Το ολόκληρο γεγονός θα είναι ορατό από την Ευρώπη, την Αφρική και τη δυτική Ασία. Στην ανατολική Ασία, η δύση του φεγγαριού εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των διάφορων σταδίων της έκλειψης. Παραδείγματος χάριν, το φεγγάρι δύει κατά τη διάρκεια της συνολική έκλειψης στις περιοχές της κεντρικής Κίνας και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η δυτική Αυστραλία θα βλέπει μέρος των αρχικών μερικών φάσεων αλλά το φεγγάρι δύει πριν από την ολική έκλειψη. Οι παρατηρητές στον ανατολικό Βορρά και τη Νότια Αμερική θα δουν το φεγγάρι ήδη μερικώς ή συνολικά σκιασμένο στην ανατολή του φεγγαριού. Από τη δυτική Βόρεια Αμερική, μόνο οι τελικές φάσεις της παρασκιάς θα είναι ορατές.

 

Και στη Λέσβο θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την ολική έκλειψη, εφ’ όσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των μοντέλων του Εθνικού Αστεροσκοπείου και της ΕΜΥ που θέλουν το βράδυ του Σαββάτου να έχουμε αίθριο και ξάστερο ουρανό. Η παρατήρηση μπορεί να γίνει από όλους με γυμνό μάτι. Βοηθάει καλύτερα στην παρατήρηση του φαινομένου η χρήση ενός  ζεύγους κιαλιών 10Χ50 ή καλύτερα 20Χ80, καθώς και η χρήση ενός μικρού διοπρικού τηλεσκόπιου με χαμηλή μαγέθυνση. Εύκολα θα μπορέσει να γίνει και φωτογράφηση του φαινομένου με αναλογική ή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Ακολουθείστε τις ενδείξεις του φωτόμετρου. Για καλύτερες λήψεις δοκιμάστε από -2 μέχρι και +2 στοπ εναλλακτικές εκθέσεις.

 

Η Αστρονομική Εταιρία Βορείου Αιγαίου «Γαλιλαίος, διοργανώνει εκδήλωση παρατήρησης του φαινομένου, το βράδυ του Σαββάτου στο άγαλμα της Ελευθερίας στην Μυτιλήνη. Η προσέλευση του κοινού θα αρχίσει στις 22:00 το βράδυ. Θα υπάρχουν στημένα κιάλια και τηλεσκόπια ώστε να μπορέσουν όσοι παραβρεθούν να παρατηρήσουν καλύτερα την ολική έκλειψη της σελήνης αλλά και βοηθητικό πληροφοριακό υλικό. Η προσέλευση του κόσμου στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

 

 

 
     
     
     
     

Για κάθε πληροφορία σχετικά με το δικτυακό μας τόπο επικοινωνείστε με το διαχειριστή του webmail[at]astrolesvos[dot]gr

2006