ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

LINKS

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με επιτυχία στέφτηκε η εκδήλωση για την έκλειψη της 3-4/3/2007 στη Μυτιλήνη.

 

Τελικά οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν και η εκδήλωση που προγραμματίσαμε για την παρακολούθηση της ολικής έκλειψης της 3-4/3/2007 στέφτηκε με επιτυχία. Περισσότερα από 300 άτομα ήρθαν στο άγαλμα της Ελευθερίας στο λιμάνι της Μυτιλήνης για να παρακολουθήσουν την έκλειψη μαζί μας.

Στον πλακόστρωτο χώρο είχαμε στήσει πέντε τηλεσκόπια και δυο ζευγάρια κιάλια. Ο κόσμος άρχισε να έρχεται μετά τις 20:00 το βράδυ σύμφωνα με την πρόσκληση που κάναμε. Οι "γνωστές ουρές" άρχισαν να σχηματίζονται πίσω από κάθε τηλεσκόπιο και κιάλια για να μπορέσουν να δουν όλοι. Στους καλεσμένους μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους, μοιράσαμε ενημερωτικό δελτίο που τυπώσαμε ειδικά για την περίσταση με πληροφορίες για την έκλειψη και την Αστρονομική Εταιρία Βορείου Αιγαίου "Γαλιλαίος". Να σημειώσουμε ότι λόγω της ώρας και της εποχής περιμέναμε πολύ λιγότερο κόσμο, με αποτέλεσμα τα έντυπά μας να εξαντληθούν από νωρίς.

Τα περισσότερα τηλεσκόπια και τα κιάλια ήταν στραμμένα στη σελήνη. Ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο στόχευε τον Κρόνο. Ο κόσμος που ενθουσιάστηκε από την παρατήρηση και της έκλειψης αλλά και του Κρόνου. Σχεδόν όλοι για πρώτη φορά έβλεπαν τον Κρόνο αλλά και τη Σελήνη από τόσο κοντά. Αποτέλεσμα του ενθουσιασμού αυτού και οι κάρτες ενδιαφέροντος που συμπλήρωσαν με τα στοιχεία τους για να γίνουν μέλη της Αστρονομικής Εταιρίας Βορ. Αιγαίου.

Σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της έκλειψης ο ουρανός ήταν καθαρός και μόνο δυο-τρεις φορές και για ελάχιστο χρόνο η Σελήνη καλύφτηκε από αραιά σύνεφα. Μέχρι το τέλος σχεδόν του φαινόμενου παρέμεινε ο κόσμος μαζί μας. Μικροί και μεγάλοι, μέχρι αργά. Είχαμε τη χαρά να δεχθούμε κι ένα σχολείο από το Διδιμότειχο που έτυχε κα βρίσκεται στη Λέσβο για εκδρομή. Τα παιδιά με όρεξη ήρθαν και παρακολούθησαν μαζί μας την έκλειψη. Αρκετά από αυτά ενδιαφέρθηκαν για την αστρονομική παρατήρηση και φυσικά τους έγινε παραπομπή στον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης.

Μετά την αποχώρηση του κόσμου, παραμείναμε να συνεχίσουμε την παρατήρηση κι άλλων ουράνιων αντικειμένων όπως διπλών αστέρων κλπ. Παρακάτω μπορείτε να πάρετε μια γεύση από την εκδήλωση:

 

Ραντεβού στην έκλειψη της 21.2.2008...

 

 
     
     
     
     

Για κάθε πληροφορία σχετικά με το δικτυακό μας τόπο επικοινωνείστε με το διαχειριστή του webmail[at]astrolesvos[dot]gr

2006