ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

LINKS

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοιχτή εκδήλωση – παρουσίαση με θέμα:

«Από τι είμαστε φτιαγμένοι;» Θεωρίες και πειράματα για τη δομή της ύλης

 

Στα πλαίσια του 4oυ Θερινό Σχολείου Αιγαίου για τις Μαύρες Τρύπες (4th Aegean Summer School on Black Holes), που θα γίνει στη Μυτιλήνη από 17 μέχρι και 22/9/2007, και διοργανώνεται από τον Τομέας Φυσικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (Σ.Ε.Μ.Φ.Ε.) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) με την υποστήριξη του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστήμιου του Tennesse,

η Αστρονομική Εταιρία Βορ. Αιγαίου «Γαλιλαίος», σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (European Particle Physics Outreach Group, EPPOG) του Ευρωπαϊκού Εργαστήριου Φυσικής CERN, διοργανώνουν, εκλαϊκευμένη παρουσίαση με θέμα:

 

«Από τι είμαστε φτιαγμένοι; - Θεωρίες και πειράματα για τη δομή της ύλης».

 

Σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι η παρουσίαση, με εκλαϊκευτικό τρόπο, των σύγχρονων θεωριών και πειραμάτων για τον μακρόκοσμο και τον μικρόκοσμο.


Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες με την υποστήριξη οπτικοακουστικού υλικού και προβολές.

 

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2007 ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης (Πιττακού 15).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.


 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ CERN

Το  CERN  είναι το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο σ' αυτόν τον τομέα της φυσικής. Ιδρύθηκε το 1954, απετέλεσε μια από τις πρώτες κοινές Ευρωπαϊκές προσπάθειες και σήμερα έχει γίνει φωτεινό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας. Ο αρχικός αριθμός των 12 ιδρυτικών Κρατών έχει φθάσει σήμερα στα 19. Το Εργαστήριο Βρίσκεται πάνω στα Γαλλοελβετικά σύνορα, δυτικά της Γενεύης, στους πρόποδες της οροσειράς Ζουρά (Jura). Γύρω στους 6500 επιστήμονες, δηλαδή σχεδόν το 50% των επιστημόνων όλου του κόσμου που ασχολούνται με τα σωματίδια, χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του CERN. Οι επιστήμονες αυτοί προέρχονται από 500 πανεπιστήμια και εκπροσωπούν πάνω από 80 εθνικότητες. 

Η δουλειά του CERN είναι η καθαρή επιστήμη, η εξερεύνηση των βασικών ερωτηματικών της φύσης. Τί είναι ύλη; Από πού προέρχεται; Πώς γίνεται και σχηματίζει τα αστέρια, τους πλανήτες, τα ανθρώπινα όντα; Η βασική έρευνα είναι ο λόγος ύπαρξης του CERN αλλά το Εργαστήριο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του αύριο. Από το πεδίο της επιστήμης των υλικών μέχρι τους υπολογιστές, η φυσική των σωματιδίων απαιτεί εξαιρετικές επιδόσεις, κάνοντας το CERN ένα πραγματικό πεδίο πειραματισμού και ελέγχου για τη βιομηχανία. 

Το CERN παίζει πολύ σοβαρό ρόλο και στην εκπαίδευση σε θέματα υψηλής τεχνολογίας. Μια ολόκληρη σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και υποτροφιών προσελκύει στο εργαστήριο πολλούς ταλαντούχους νέους επιστήμονες και μηχανικούς. Πολλοί από αυτούς συνεχίζουν την σταδιοδρομία τους στη βιομηχανία, όπου η εμπειρία εργασίας σ' ένα υψηλής τεχνολογίας πολυεθνικό περιβάλλον λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. 

Το CERN βρίσκεται στη πρώτη γραμμή του ανθρώπινου αγώνα για γνώση. Τα εργαλεία του Εργαστηρίου, οι επιταχυντές σωματιδίων και οι ανιχνευτές, συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο μεγάλων και περίπλοκων επιστημονικών οργάνων του κόσμου. Το CERN προσφέρει δέσμες σωματιδίων υψηλής ενέργειας στους φυσικούς με σκοπό να τις χρησιμοποιήσουν στα πειράματά τους. Πρόκειται για το μοναδικό εργαστήριο στον κόσμο με το μεγαλύτερο αλληλοτροφοδοτούμενο σύστημα επιταχυντών. Οι δέσμες των σωματιδίων που προσφέρει το CERN χρησιμοποιούνται για να εισβάλλουν στην καρδιά της ύλης και να μας μεταφέρουν στην αρχή του Χρόνου, στην Μεγάλη Εκρηξη (Big Bang). Οι επιταχυντές και οι ανιχνευτές αποτελούν τα "μικροσκόπια" που μας επιτρέπουν να "δούμε" τα μικρά σωματίδια του ατομικού πυρήνα, που καλύπτουν το 0.01% του όγκου του ατόμου. 

Ο επιταχυντής επιταχύνει δέσμες σωματιδίων σε πολύ μεγάλες ενέργειες και κάνοντάς τα να συγκρούονται με στόχους ή μεταξύ τους, δίνει την ευκαιρία στους φυσικούς να ανακαλύψουν τις δυνάμεις που ασκούνται μεταξύ τους. Οι επιταχυντές χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: τους γραμμικούς και τους κυκλικούς. Για την επιτάχυνση της δέσμης χρησιμοποιούνται ηλεκτρικά πεδία ενώ για την εστίαση της δέσμης και το κράτημά της στη τροχιά της (στην περίπτωση των κυκλικών επιταχυντών), χρησιμοποιούνται μαγνητικά πεδία. Ο μεγαλύτερος επιταχυντής του CERN, ο "Μεγάλος επιταχυντής συγκρουομένων δεσμών Ηλεκτρονίων και Ποζιτρονίων" (Large Electron Positron collider - LEP) έχει περιφέρεια 27 χιλιόμετρα και κρατά τα σωματίδια (ηλεκτρόνια και ποζιτρόνια) στις τροχιές τους με εκπληκτική ακρίβεια. 

Η καταγραφή του τί ακριβώς συμβαίνει είναι δουλειά των ανιχνευτών που περιβάλλουν το σημείο της σύγκρουσης. Τα διαφορετικά στρώματα των ανιχνευτικών διατάξεων καταμετρούν διαφορετικές ιδιότητες των σωματιδίων που ξεπηδούν από το σημείο σύγκρουσης. Τεράστιοι μαγνήτες περιβάλλουν τους ανιχνευτές και υποχρεώνουν τα φορτισμένα σωματίδια να ακουλουθήσουν καμπύλη τροχιά, βοηθώντας στην αναγώρισή τους. Το μέγεθος των ανιχνευτών συγκρίνεται με τουλάχιστον δεκαόροφα κτίρια. 

Το CERN κατασκευάζει αυτή τη στιγμή έναν καινούργιο επιταχυντή, τον Μεγάλο Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC), που θα λειτουργήσει στις αρχές του νέου αιώνα. Στη πρώτη φάση τουλάχιστον θα στηθούν δυο μεγάλοι ανιχνευτές, κάθένας από τους οποίους θα απασχολεί πάνω από 1000 επιστήμονες. Το CERN, από Ευρωπαϊκό που ξεκίνησε το 1954, εξελίσσεται σε πραγματικά παγκόσμιο Εργαστήριο. Κλείνοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα στο CERN, σημειώνουμε ότι την τελευταία δεκαετία απονεμήθηκαν τρία βραβεία Nobel Φυσικής σε ισάριθμους επιστήμονες του Εργαστηρίου (C. Rubbia, J. Steinberger και G. Charpack), καθώς επίσης και ένα Field Medal, το αντίστοιχο βραβείο για θεωρητική προσφορά (S. Ferrara). 

Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του CERN. Η Ελληνική συμμετοχή στο επιστημονικό γίγνεσθαι που συντελείται εκεί ήταν και είναι σημαντική. Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα γύρω στους 100 επιστήμονες (στα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Εργαστήρια της χώρας) που ασχολούνται με τη Φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων, τόσο θεωρητικοί όσο και πειραματικοί. Η συνεργασία με το CERN  είναι πολύ στενή: οι πειραματικοί μας είναι παρόντες σχεδόν σε όλα τα μεγάλα πειράματα του CERN, ενώ οι θεωρητικοί μας παίζουν σοβαρό ρόλο στην επιστημονική παραγωγή της πολύ καλής θεωρητικής ομάδας του CERN. 

Ν.Δ. Τράκας, Αναπλ. Καθηγητής Τομέα Φυσικής (ΕΜΠ)

 

 
     
     
     
     

Για κάθε πληροφορία σχετικά με το δικτυακό μας τόπο επικοινωνείστε με το διαχειριστή του webmail[at]astrolesvos[dot]gr

2007