ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

 
     
     
 

Ανοιχτή επιστολή του Προέδρου της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης

 κ. Στρατή Τσουλέλλη, για το πρόγραμμα εκδηλώσεων 2007 της Φ.Ε.Μ.

Είναι αλήθεια ότι φέτος αργήσαμε να ξεκινήσουμε. Ανησύχησαν οι φίλοι μας. Συγκινητικό να σου λένε ότι τους λείψανε οι Δευτέρες μας, με τις λιτές, σοβαρές, και πάντα πρωτότυπες πολιτιστικές μας εκδηλώσεις. Τελικά η δική σας αγάπη, μας κρατάει τόσα πολλά χρόνια ενεργούς. Δεν είμαστε οι επαγγελματίες του πολιτισμού. Δεν κάναμε το μεράκι και την αγάπη μας για τη τέχνη μοχλό για αναγνώριση και δεν προσδοκούμε θέση και ανταλλάγματα για να δουλέψουμε. Μας φτάνει αυτή η απλή αγάπη του κόσμου που αναγνωρίζει τη προσπάθεια μας και τον κάνει μας ρωτά.: ¨Πότε ξεκινάτε;¨.

Κλείσαμε 26 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς στο τόπο μας. Και νιώθουμε καλά που μας δίνει ο θεός δύναμη να συνεχίζουμε.

Το φετινό μας πρόγραμμα αρχίζει με μια ομαδική έκθεση των μελών μας, με θέμα την ΕΛΙΑ.Ταυτόχρονα θα κόψουμε και τη καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα μας..

Όπως κάθε χρονιά οι εκδηλώσεις μας θα γίνουν χειμώνα στον εκθεσιακό μας χώρο που πολλές φορές αποδεικνύεται μικρός για να μας χωρέσει. Αυτές είναι όμως οι οικονομικές μας δυνατότητες και μέχρι εκεί μπορούμε να ¨ξαπλώσουμε¨ τα πόδια μας. Έχουμε τονίσει πολλές φορές την ανάγκη της δημιουργίας στο τόπο μας, ενός Πνευματικού Κέντρου με ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ κατάλληλη να φιλοξενεί μεγάλες εκθέσεις. Όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι το υπόσχονται προεκλογικά. Είμαστε στη διάθεση του νεοεκλεγέντος δημάρχου κ. Γιακαλή να διατυπώσουμε τις προτάσεις και τις ιδέες μας αν και εφόσον κληθούμε.

Όπως θα διαπιστώσετε με μια γρήγορη ματιά στο πρόγραμμα και φέτος φροντίσαμε οι εκδηλώσεις μας να μην είναι σε αυστηρά φωτογραφικά πλαίσια και μόνο. Φωτογραφικές εκθέσεις αλλά και γενικότερα θέματα που αφορούν ομάδες ανθρώπων όπως γελοιογράφοι, συγγραφείς, ποιητές, αλλά ακόμη και παρατηρητές του ουρανού συμπεριλαμβάνονται σ αυτές . Τελικά θα είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε εκδηλώσεις όλο το χρόνο, όχι γιατί είμαστε ψώνια και μας αρέσει αλλά γιατί υπάρχει τόση δημιουργία σ αυτό το τόπο και τόση δίψα να βγει αυτή προς τα έξω. Κανείς όμως από τους επισήμους φορείς δεν τους απλώνει το χέρι και δεν αφουγκράζεται αυτό το παλμό. Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης πάντα θα δίνει χώρο και χρόνο σ αυτές τις προσπάθειες.

Πριν λίγους μήνες συμμετείχα σε μια συνάντηση φωτογραφικών ομάδων και λεσχών από όλη την Ελλάδα στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη. Ήταν μια απίστευτη εμπειρία για μένα βλέποντας πόσο πολύ έχει ξαπλωθεί η τέχνη της φωτογραφίας από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα. Έχουν ξεπηδήσει δεκάδες νέοι ταλαντούχοι φωτογράφοι, άγνωστα μέχρι στιγμής νέα παιδιά, με καταπληκτική όμως φωτογραφική ματιά.

Αποφασίσαμε στη συνάντηση αυτή να προχωρήσουμε σε κάτι σαν ομοσπονδία και κυρίως να αποκτήσουμε κοινό δικτυακό τόπο, φιλόξενο για κάθε νέο φωτογράφο που θα ήθελε να παρουσιάσει την δουλειά του.

Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια και τρανταχτά τη Νομαρχία Λέσβου, το μόνο δημόσιο φορέα που μας βοήθησε οικονομικά για να πραγματοποιήσουμε τις εκδηλώσεις μας και το Ξενοδοχείο Olive Press στο Mόλυβο που είναι ο χορηγός του προγράμματος . Επίσης όλους τους συνεργάτες και τα μέλη της ΦΕΜ που βοηθούν ενεργά κάθε χρόνο και ειδικά φέτος θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους κ.κ. Στρατή Μυρογιάννη και Νίκο Βερβενιώτη για την έμπρακτη συμπαράσταση τους.

 

Στρατής Τσουλέλλης

Πρόεδρος Φ.Ε.Μ

 

    

    

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2007